I wanna make something with the apricots, I made tons of marmalate (and give to all people that coming home) (My mom said is OK please dont give more(lol)
But my friend Betsy asked me by the apricots tree and I taked some pictures.
This post is dedicated to Betsy...
The apricots time is so short, one day are not mature and the following is ready:)
So you have to make something.
So I find this nice and yummy recipe in my little book desserts(200 dessert recipes, Sara Lewis, Londres,Ed.Blume) I have and was delicious !!
The trees... Betsy
We have three apricots three, but this year we dont have lots of apricots but I think was enough:)
Whate more I enjoy them are fresh and in jam.
But you can make this pudding with apricots tin (if you are in winter) and make again in summer.....
The recipe
Ingredients ( 6 to 8 servings)
600 ml whole milk
grated peel of 2 lemons
200 grs, sugar or splenda
50grs butter unsalted
200 grs.fresh breadcrumbs
5 eggs separated
yolks in the pudding and whites to the merengue
6 tablespoon of apricots jam
(If you use splenda a not sugar jam)
200 grs. fresh apricots or a apricots tin
Method
In a saucepan, pour the milk, add the grated lemon peel and bring to a boil, remove from heat and add the butter and 70 grs.sugar or other until the butter has melted and sugar dissolves.
Add the breadcrumbs and let stand about 20 minutes.
Then add the egg yolks one by one, to then pour the mixture into an elongated square pan and buttered.
Preheat oven to 180 ° C and cook for 20 to 25 minutes or until curd mixture and gilded edges.
Cool slightly and spread the apricot jam and clotted cream on, then leave the apricots into quarters (either fresh or jar)
Besides beating the egg whites firm with a pinch of salt and add little by little the 130 grs. sugar until the mixture is firm and shiny.
Spread this mixture over the pudding and carry oven to brown for about 15 or 20 minutes.
Cool slightly before serving.
PRINT RECIPE HERE
EN ESPAÑOL
Budín de damascos con merengue
Quería hacer algo con los damascos aparte de mermelada, cada temporada hago alguna receta especial como tartas o helados o postres aprovechando la temporada que es muy corta, un día aún no estan maduros y de repente maduran absolutamente todos.
Y si no los aprovechas se pierden.
Además mi amiga Betsy quería ver fotos de los arboles con damascos así que hice todo en uno.
Encontré este postre en un libro que tengo se llama: "200 recetas de postres de Sara Lewis, ed, Blume
Y fue delicioso asi que vamos a la receta:
Ingredientes
600 ml de leche entera
cáscara rallada de 2 limones
50 grs. de mantequilla sin sal
200 grs, de azúcar
200 grs. de pan fresco desmenuzado
4 huevos separados las claras de las yemas
6 cucharadas de mermelada de damasco
Si usan splenda pueden usar mermelada Diet de damasco
200 grs. de damascos frescos o en tarro
cortados en cuartos
Preparación
Verter la leche en una olla , añadir la cáscara de limón y llevar a ebullición. Sacar del fuego y añadir la mantequilla y 70 grs, de azúcar hasta que la mantequilla se haya derretido y el azúcar disuelto.
Añadir el pan desmenuzado y dejar reposar 20 minutos.
Aparte enmantequillar una fuente alargada , precalentar el horno y hornear alrededor de 20 a 25 minutos.
hasta que la crema haya cuajado.
Untar con la mermelada sobre la crema y sobre la mermelada repartir los damascos en cuartos.
Luego batir las claras con una pizca de sal, ahasta que esten firmes agregar el resto de azúcar hasta que la mezcla esté brillante y espesa, cubrir con esto el postre y llevar a horno por unos 15 a 20 minutos hasta que esté dorado.
Dejar reposar antes de servir,
Se puede servir tibio o frio.